Kredittsjekk - sjekk din kredittscore gratis
Visste du at du kan ta en kredittsjekk av deg selv å sjekke din kredittscore helt gratis hos flere aktører. Med en høy kredittscore er det også enklere å få godkjent din søknad om kredittkort pluss at det gir deg lavere rente på dine lån. Kredittscoren viser også verdien av din bolig og din bil.
Sjekk din kredittscore for å se hvordan du ligger an og se verdien på din bolig og din bil helt gratis. Du får forklart hva verdiene i kredittscoresjekken har og si for deg. Kredittsjekken gjøres kjapt og enkelt med enten Vipps eller BankID.
Hvordan sjekker jeg min kredittscore?
Du kan kredittsjekke deg selv meget rask og enkelt. Hvis du for eksempel sjekker din score hos UnoScore eller uScore logger du simpelt inn med enten BankID eller Vipps og lar de hente din data til deg. uScore henter dine kredittopplysninger fra Creditsafe og UnoScore henter dine kredittopplysninger fra Experian.
Hvorfor er det bra å sjekke sin kredittscore?
Det kan være bra for deg å ha oversikt på hva din kredittscore er. Din kredittscore forteller det noe om din økonomiske situasjon og hvilke muligheter du har for å få lån og kredittkort. Kredittscoren sier noe om din kredittverdighet gir et pekepinn på hvordan bankene vurderer din økonomi og deg som låne- og kredittkortkunde. Hvis du har en god kredittscore vurderer bankene at du har lav risiko og hvis du har en lav score blir du betraktet som en høyrisikokunde.
For din egen del kan det være bra å hvilken kredittscore du selv har, slik at du vet noe om hvordan andre vurderer din økonomi. Det gir deg et pekepinn på hvor gode muligheter du har å få et kredittkort eller et lån bevilget.
Sjekk din kredittscore, sjekk din gjeld, dine betalingsanmerkninger og verdien på din bolig
I tillegg til å sjekke din kredittscore gratis kan du også få oversikt over din gjeld, dine betalingsanmerkninger, din boligverdi, hvilken boligrente du burde ligge på og verdien på din bil.
Du kan også:
- Sjekke din gjeldsoversikt og få din gjeld analysert
- Få en oversikt over dine betalingsanmerkninger
- Få et estimat på verdien på din bolig
- Finne ut verdien på din bil
- Sjekke ut hvilken boliglånrente du bør ha basert på din økonomiske situasjon
Hvordan regnes kredittscoren ut?
Kredittscoren er basert på de tre siste ligningsårene og opplysningene som setter grunn for den er ditt skatteoppgjør, din betalingshistorikk og din gjeldshistorikk. Det er ikke UnoScore og uScore som beregner poengsummen til kredittscoren, det er kredittopplysningsselskapet. UnoScore bruker Experian til å hente dataen og uScore bruker Creditsafe.
Hvor kan jeg sjekke min kredittscore?
Du kan sjekke din kredittscore hos flere aktører, blant annet hos Uno Finans, Lendo og uScore.
Hvordan kan jeg forbedre min kredittscore?
Du kan forbedre din score gjennom å får bedre inntekt, kvitte deg med, redusere eller refinansiere kortsiktig dyr gjeld. Se til at du ikke får betalingsanmerkninger og se til å kvitte deg med de du eventuelt har fra før. Helt generelt bør du alltid betale dine regninger i tide og ha en sunn økonomi med høyere inntekter enn utgifter.
Hvor ofte oppdateres kredittscoren?
De fleste aktørene oppdaterer kredittscoren mellom 1 – 3 ganger per år.
Hva innebærer en kredittsjekk?
Alle selskaper som har et saklig behov for kredittopplysninger kan få tilgang til disse hos kredittopplysningsforetak. Hvis du til eksempel søker om et kredittkort, søker om forbrukslån, tegner et nytt internettabonnement eller får deg et nytt mobilabonnement vil du mest sannsynlig bli kredittsjekket. De ulike kredittopplysningsselskapene sitter på informasjon som de henter fra ulike steder som folkeregisteret, brønnøysundregisteret, fra inkassoselskaper og fra domer i saker som omhandler pengekrav. Bankene interessert i å vite om du har inkassosaker, krav hos kronofogden, lån og andre ubetalte regninger.
Selskaper gjør en kredittsjekk for å finne ut om den økonomiske risikoen til en potensielt ny kund. De selskaper som skal gi ut lån eller kreditt eller gi tilgang til produktet eller tjenesten innen betaling skjer har størst interesse for å gjøre kredittsjekk av den nye potensielle kunden. Dette gjøres for at de skal kunne gjøre en vurdering hvor stor økonomisk risiko denne kunden utgjør.
Du bestemmer selv over andres tilgang til din egen kreditthistorikk
Du kan kredittsjekke deg selv akkurat når du ønsker det. I tillegg kan du også stenge av andres tilgang til å gjøre en kredittsjekk av deg. Nedsiden med å stenge av andres sin tilgang til dine opplysninger er at da kan du ikke få et kredittkort eller lån godkjent, samt heller ikke kjøpe visse produkter som tv abonnementer, mobil abonnement og lignende tjenester.
Hvem får ta en kredittsjekk
Du kan når vi ønsker ta en kredittsjekk av deg selv, akkurat når du vil. I tillegg kan du også stenge av muligheten for andre å ta kredittsjekk av deg selv, men da er det mange produkter du ikke kan få og kjøpe. Reglene for andre å ta en kredittopplysning av deg sier at den som bestiller en kredittvurdering av deg må kunne vise til et gyldig rettslig grunnlag. Det betyr at de må ha en gyldig grunn til å bestille det. Det finnes flere ulike rettslige grunnlag i personvernforordningen. For kredittvurdering er med mest aktuelle rettslige grunnlaget interessevurdering.
Når du skal ta et lån, søke om et kredittkort eller handle på kreditt, har virksomheten ofte en tungtveiende interesse i å undersøke den økonomiske situasjonen din. Det er derfor som regel greit å kredittvurdere deg hvis du handler på faktura, søker om lån, tegner et nytt abonnement og lignende.
Du som medborger i Norge har rett til å få vite hva kredittopplysningsforetaket har registrert om deg uten at dette skal koste deg noe.
Ny kredittopplysningslov kom i 2022
Det kom en ny kredittopplysningslov som trådde i kraft den 1. Juli 2022. Noen av endringene i loven er blant annet at alle enkeltpersonforetak skal behandles som fysiske personer, retten til å sette kredittsperre gjelder nå alle registrerte, også enkeltpersonforetak og juridiske personer. Loven stiller også krav om at alle må legitimere seg med elektronisk ID for å registrere eller oppheve kredittsperre. Du kan altså hvis du vil sperre din tilgang til kredittopplysning, slik at ingen selskaper kan ta kredittsjekk av deg, men da kan du heller ikke låne penger, handle på kreditt eller kjøpe abonnementer der du mottar varaen innen du betaler.
Hvilke kredittopplysningsselskap finnes det?
I Norge finnes det totalt 5 selskaper som har konsesjon fra Datatilsynet til å drive kredittopplysningsvirksomhet. De ulike kredittopplysningsbyråene i Norge er Bislab AS, Creditsafe, Experian, Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode) og Titoevry.
Det finnes også 4 ulike selskaper som bare kredittvurderer virksomheter, disse er Enin AS, Kredittreform AS, Kredittopplysningen AS (inkluderer KO International og Proff AS.
Kilder
Datatilsynet